Είναι η αυτοπεποίθηση καλό ή κακό πράγμα στο στοίχημα;

Image for Είναι η αυτοπεποίθηση καλό ή κακό πράγμα στο στοίχημα;

Κατηγορία:

Ψυχολογία

Ημερομηνία:

07-04-2024

Η αυτοπεποίθηση συχνά αναφέρεται από αναλυτές σε πολλά διαφορετικά αθλήματα ως ένας κύριος παράγοντας στην επιτυχία ενός παίκτη ή μιας ομάδας. Ενώ μπορεί να δεχθούμε την ιδέα ότι η αυτοπεποίθηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε πτώση, είναι σίγουρα δύσκολο να μετρηθεί. Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί έως ποιον βαθμό η αυτοπεποίθηση μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, είναι σημαντικό να κατανοηθεί γιατί μπορεί να έχει όχι μόνο αντίκτυπο στους αθλητές, αλλά και στους παίκτες του στοιχήματος.

Στοίχημα εναντία στη αυτοπεποίθηση

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που επενδύουν στην παρελθούσα απόδοση ως δείκτη μελλοντικής επιτυχίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πλάνη του "καυτού χεριού" και μια τάση των ανθρώπων να αποδίδουν περισσότερη σημασία σε ένα τυχαίο μοτίβο επιτυχίας απ' ό,τι θα ήταν πραγματικά η περίπτωση. Μπορεί να υπάρχει μια αύξηση της αυτοπεποίθησης που έχει συμβάλλει στη συνεχιζόμενη επιτυχία, αλλά η πλάνη του "καυτού χεριού" μας κάνει να υπερεκτιμούμε αυτούς τους παράγοντες και να παραβλέπουμε την τυχαιότητα που εμπλέκεται.

Πώς μπορεί η αυτοπεποίθηση να βοηθήσει με το στοίχημα;

Οι περισσότεροι παίκτες που έχουν απολαύσει συνεχιζόμενη επιτυχία θα σας πουν πιθανότατα ότι είναι το αποτέλεσμα πολλής σκληρής δουλειάς. Εκτός από το να δουλεύετε σκληρά και να αποκτάτε τη γνώση και την ικανότητα που απαιτείται για να αναγνωρίζετε την αξία σε μια αγορά στοιχήματος, χρειάζεστε επίσης λίγη τύχη και αρκετή υπομονή για να δείτε τα πράγματα να εξελίσσονται. Ενώ η αυτοπεποίθηση δεν θα σας προσφέρει απαραίτητα κανένα από αυτά, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κίνηση και την αντοχή όταν αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας ή για τη διαδικασία σας (κάτι που είναι εντελώς φυσικό για τους παίκτες όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά).

Η αυτοπεποίθηση στις δικές σας ικανότητες ή στην ικανότητα του μοντέλου σας θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να εργάζεστε για βελτίωση και να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Η αυτοπεποίθηση μόνη της ποτέ δεν θα είναι αρκετή και τελικά, η αυστηρή δοκιμή και αξιολόγηση της απόδοσής σας θα σας πει πόσο καλοί είστε στο στοίχημα. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις διακυμάνσεις και τις αναπόφευκτες απώλειες που συμβαίνουν στον δρόμο προς την επίτευξη επιτυχίας.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό στοίχημα, αλλά και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης αυτού του στοιχήματος. Δεδομένου ότι το στοίχημα περιλαμβάνει την πράξη του να ρισκάρετε χρήματα βάσει της γνώμης σας, συχνά απαιτείται ένα ορισμένο επίπεδο αυτοπεποίθησης στον εαυτό σας και στις προβλεπτικές σας ικανότητες για να διαχωριστείτε από αυτά τα χρήματα. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές όταν ρισκάρετε μεγάλα ποσά χρημάτων. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας και τις αποφάσεις σας, αλλά αν πρόκειται να τα καταφέρετε ως παίκτης, υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να δεσμευτείτε και να πάρετε ένα ρίσκο.

Αν θέλετε να κάνετε καριέρα από το στοίχημα και να κερδίζετε αρκετά χρήματα ώστε να δημιουργήσετε ένα εισόδημα, τότε πιθανότατα θα βρεθείτε να ρισκάρετε πολλά χρήματα (είτε σε μεγάλα μεμονωμένα στοιχήματα είτε σε πολλά σχετικά μικρά στοιχήματα). Είναι σημαντικό να μην στοιχηματίζετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε να χάσετε, αλλά επίσης πρέπει να έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση στον εαυτό σας και σε αυτό που στοιχηματίζετε ώστε να μπορείτε να αποχωριστείτε αυτά τα χρήματα.

Ο αντίκτυπος της υπερβολικής αυτοπεποίθησης στο στοίχημα

Υπάρχει σαφώς ένας θετικός αντίκτυπος που η αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει στους παίκτες και στην ικανότητά μας να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις όταν στοιχηματίζουμε. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιοι κίνδυνοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μπορούν να προκληθούν από τη αυτοπεποίθηση. Το πιο προφανές για να ξεκινήσουμε είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι προϊόν της φαινομενικής ανωτερότητας (ή του "αποτελέσματος πάνω από το μέσο όρο") και, όπως υποδηλώνει το όνομα, οδηγεί σε ένα άτομο να έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση στην ικανότητα ή την κρίση του. Δηλαδή, υπερεκτιμούμε την απόδοσή μας ή την απόδοσή μας σε σχέση με τους άλλους. Στην απλούστερη μορφή της, η υπερβολική αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από ό,τι πραγματικά είμαστε.

Πολλοί παίκτες θα ρισκάρουν τα χρήματά τους βασιζόμενοι στην αντίληψή τους για τις προβλεπτικές τους δυνάμεις, με περιορισμένη ανάλυση για να το υποστηρίξουν. Για αυτούς τους παίκτες, και για πολλούς άλλους, η υπερεκτίμηση της ικανότητάς σας να προβλέψετε μελλοντικά αποτελέσματα θα είναι προφανώς ένα κοστοβόρο λάθος. Η αντιμετώπιση των απωλειών στο στοίχημα είναι φυσική και μπορεί να βοηθήσει να αμφισβητηθεί η προσέγγισή σας. Αν οι απώλειες συσσωρεύονται αλλά συνεχίζετε με την ίδια προσέγγιση, οδηγούμενοι από τη αυτοπεποίθηση στο να σκέφτεστε ότι έχετε δίκιο και απλώς έχετε υπάρξει θύμα κακής τύχης, οι απώλειες θα συνεχίσουν μόνο.

Η αυτοπεποίθηση και η αντίληψή μας για τους άλλους

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση στη δική μας ικανότητα και ο αντίκτυπός της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο στοίχημα είναι ένα πράγμα, αλλά είναι εξίσου επιβλαβής όταν επηρεάζει την αντίληψή μας για την ικανότητα των άλλων. Αυτό μπορεί να διαστρεβλώσει την κατανόησή μας για το επίπεδο του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουμε στην αγορά στοιχήματος.

Αν έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση στη δική σας ικανότητα και υποτιμάτε την ικανότητα των άλλων, θα υποτιμήσετε πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεστε στο μικρό ποσοστό των επιτυχημένων παικτών. Αν νομίζετε ότι είστε καλύτεροι από τους άλλους, αυτό μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την νοοτροπία και την εργατικότητα σας αλλά και να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες και κακές αποφάσεις.

Οι παίκτες χρειάζεται να έχουν σεβασμό για την αγορά στο σύνολό της δεδομένου ότι είναι ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει και τον μπουκμέικερ και τους άλλους παίκτες. Αν νομίζετε ότι έχετε πάρει καλές αποδόσεις για ένα στοίχημα, πάντα αξίζει να σκεφτείτε γιατί μπορεί να είναι διαθέσιμες. Όπως εξηγεί ο George Akerlof στην εργασία του το 1970 The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism, η ασύμμετρη πληροφόρηση θα οδηγήσει σε αρνητική επιλογή.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας αγώνας ποδοσφαίρου και αποδόσεις 3.45 μπορεί να είναι διαθέσιμες για την εκτός έδρας ομάδα όταν νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι 2.80. Μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ευκαιρία και αν είστε βέβαιοι για τους υπολογισμούς σας θα πάρετε τις αποδόσεις αμέσως. Ωστόσο, τι γίνεται με την υπόλοιπη αγορά; Γιατί ο μπουκμέικερ προσφέρει αυτές τις αποδόσεις και γιατί κανείς άλλος δεν έχει στοιχηματίσει σε αυτές για να μειώσει την τιμή; Υπάρχει πληροφορία εκεί έξω που δεν γνωρίζετε; Είναι οι πληροφορίες που χρησιμοποιείτε εντελώς ακριβείς; Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αμφιβολίας, μια γραμμή που οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο είναι σε θέση να βρίσκονται συνεχώς στη σωστή πλευρά.

Μπορούμε επίσης να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση σε ένα άλλο άτομο (έναν τενίστα) ή ομάδα ατόμων (μια ομάδα του NFL) και αυτό οδηγεί σε υπερεκτίμηση της πιθανότητας να κερδίσουν ένα γεγονός. Αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει και με τον αντίθετο τρόπο καθώς μπορεί να έχουμε πολύ λίγη αυτοπεποίθηση σε ένα άτομο ή ομάδα που συμμετέχει σε ένα γεγονός και συνεπώς υποτιμάμε την ικανότητά τους και την πιθανότητα νίκης.

Το τι στοιχηματίζετε και πόσο στοιχηματίζετε θα επηρεαστεί από το επίπεδο αυτοπεποίθησης στον εαυτό σας και στους άλλους. Πάρα πολλή αυτοπεποίθηση στον εαυτό σας ή σε αυτό που στοιχηματίζετε μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για εκείνους που ελπίζουν να επιτύχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία. Έτσι μπορεί και πολύ λίγη αυτοπεποίθηση σε αυτό που στοιχηματίζετε εναντίον (για ένα συγκεκριμένο γεγονός ή την αγορά γενικά). Αντιστρόφως, υπερβολική αυτοπεποίθηση στην ικανότητα του μπουκμέικερ ή της αγοράς στοιχήματος θα οδηγήσει σε αυτοαμφιβολία και θα δυσκολευτείτε να βρείτε αρκετή αξία ή να τοποθετήσετε αρκετά στοιχήματα σε πολύτιμη τιμή για να επιτύχετε επιτυχία.

Το φαινόμενο Dunning-Kruger

Ένα άλλο προϊόν της υπερβολικής αυτοπεποίθησης στην ικανότητά μας σε σχέση με τους άλλους είναι το φαινόμενο Dunning-Kruger. Ο David Dunning και ο Justin Kruger πραγματοποίησαν αρχικά τη μελέτη τους Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments το 1999. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που δείχνουν πώς η φαινομενική ανωτερότητα έχει εκδηλωθεί στην καθημερινή ζωή.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Dunning και τον Kruger, οι ελίτ τείνουν να υποτιμούν τη δική τους ικανότητα και εκείνοι που δεν είναι θα υπερεκτιμήσουν την ικανότητά τους.

Η αυτοπεποίθηση πάντα θα είναι μέρος του στοιχήματος. Θα επηρεάσει το τι στοιχηματίζουμε, πότε στοιχηματίζουμε, και πόσο στοιχηματίζουμε. Το σημαντικό για τους παίκτες είναι να πάντα θυμούνται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι καλό πράγμα, προσφέροντάς μας την επιμονή για να φτάσουμε σε έναν τελικό στόχο, αλλά μπορεί επίσης να θολώσει την κρίση μας.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να συμβάλλει σε πολλές προκαταλήψεις που βρίσκουμε στην αγορά στοιχημάτων. Η πλειοψηφία των παικτών μπορεί να μην είναι ενήμερη για την επιρροή που έχουν αυτές οι προκαταλήψεις, κάποιοι θα τις αναγνωρίσουν και θα εργαστούν για να εξαλείψουν την επιρροή τους στις δικές τους αποφάσεις. Πολύ λίγοι, ωστόσο, θα επενδύσουν χρόνο για να προσδιορίσουν την πραγματική αιτία αυτών των προκαταλήψεων και θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες στοιχήματος που προσφέρουν.