Γιατί η υπομονή είναι μια ουσιώδης ιδιότητα για κάθε σοβαρό παίκτη

Image for Γιατί η υπομονή είναι μια ουσιώδης ιδιότητα για κάθε σοβαρό παίκτη

Κατηγορία:

Ψυχολογία

Ημερομηνία:

07-04-2024

Η κατανόηση της ψυχολογικής πλευράς του στοιχηματισμού είναι το ίδιο σημαντική όσο η διαθεσιμότητα των σωστών πληροφοριών και ο στοιχηματισμός με τον κατάλληλο bookmaker. Δεν στοιχηματίζουν όλοι για τους ίδιους λόγους· υπάρχουν διάφοροι λόγοι γιατί τζογάρουμε, αλλά ανεξάρτητα από την κίνηση, αν θέλετε συνεπείς κέρδη είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες.

Γιατί οι παίκτες πρέπει να είναι υπομονετικοί

Η υπομονή - η ικανότητα να δέχεσαι ή να ανέχεσαι καθυστερήσεις, προβλήματα ή δυσκολίες χωρίς να ενοχλείσαι ή να αγχώνεσαι - συχνά παραβλέπεται ως κρίσιμο στοιχείο για το κέρδος από το στοιχηματισμό. Η ικανότητα να υπολογίζεις την αναμενόμενη αξία και να κερδίζεις την τελική τιμή είναι προφανώς σημαντική αλλά σε ένα περιβάλλον που μπορεί να επηρεαστεί από την τυχαιότητα και την τύχη, οι παίκτες πρέπει επίσης να είναι υπομονετικοί.

Ο νόμος των μεγάλων αριθμών είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξηγηθεί πόσο σημαντική είναι η υπομονή στο στοιχηματισμό. Στον πυρήνα του θεωρήματος του Jacob Bernoulli βρίσκεται η αρχή της κατανομής πιθανοτήτων. Όσον αφορά το στοιχηματισμό, αυτό θα ήταν η προσδοκία ότι ένα νόμισμα θα προσγειωθεί στο κεφάλι ή στην ουρά ή ένας ρουλετικός τροχός θα πέσει σε κόκκινο ή μαύρο έναν ίσο αριθμό φορών μέσα σε ένα περιορισμένο δείγμα.

Φυσικά, κάποια στιγμή οι πράξεις όπως η ρίψη νομίσματος και ο ρουλετικός τροχός θα ισορροπήσουν. Παρομοίως, αν ένας παίκτης έχει ένα πλεονέκτημα που είναι μεγαλύτερο από το περιθώριο του bookmaker, περιστατικά τύχης θα ισορροπήσουν (κάποια στιγμή στο χρόνο). Απαιτείται απλώς υπομονή για να αποφευχθεί ο περιορισμός του μεγέθους του δείγματος μέσα στο οποίο αυτή η προσδοκία θα υλοποιηθεί.

Ο Joseph Buchdahl επισημαίνει επίσης γιατί η υπομονή είναι μια ουσιώδης ιδιότητα στο στοιχηματισμό στο άρθρο του κερδοφόρος παίκτης: Ερώτημα τύχης ή δεξιότητας. Χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Nate Silver για το πώς ένας ικανός παίκτης πόκερ θα μπορούσε να έχει απώλειες μετά από 100.000 χέρια (δύο χρόνια παίζοντας για 40 ώρες την εβδομάδα). Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα αλλά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι μόλις έχεις ένα πλεονέκτημα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να περιμένεις για τα θετικά αποτελέσματα.

Κατανόηση της επιρροής των γνωστικών προκαταλήψεων

Οι παίκτες μπορεί να είναι ενήμεροι για τις συνηθισμένες παγίδες στις οποίες πέφτουν οι άνθρωποι, να καταλαβαίνουν τι είναι η Παραίτηση του Τζογαδόρου και να ξέρουν ότι (εφόσον έχουν ένα πλεονέκτημα) θα κερδίσουν χρήματα αν περιμένουν αρκετά. Ωστόσο, ορισμένες γνωστικές προκαταλήψεις μπορούν να εμποδίσουν αυτή τη λογική σκέψη.

Υπάρχουν πολλά άρθρα μέσα στους Πόρους Στοιχηματισμού που αναλύουν τον αντίκτυπο που έχουν οι γνωστικές προκαταλήψεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μας όταν τοποθετούμε ένα στοίχημα. Είτε πρόκειται για την προκατάληψη του α γαπημένου-μακροχρόνιου έξω φαβορί ή για την προκατάληψη της αναδρομικής θέασης, η υπομονή είναι ένα από τους πολλούς μηχανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες να μην αποκλίνουν από τη λογική κρίση και να παίρνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις στοιχηματισμού.

Κέρδος βραχυπρόθεσμα έναντι μακροπρόθεσμης επιτυχίας

Μία γνωστική προκατάληψη που η υπομονή μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες να ελέγξουν είναι η υπερβολική έκπτωση - η τάση να επιλέγεται ένα άμεσο κέρδος έναντι μιας μεγαλύτερης κερδοφορίας που θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί. Αυτή η έννοια εκφράζεται ίσως καλύτερα όταν κοιτάμε τις μεθόδους στοιχηματισμού και το γεγονός ότι διάφορα προφίλ παικτών ταιριάζουν σε μια συγκεκριμένη μέθοδο.

Μερικοί παίκτες θέλουν την άμεση μεγάλη νίκη και θα στοιχηματίσουν το μέγιστο τραπεζικό τους υπόλοιπο με μία φορά· ακόμα κι αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρεοκοπήσουν. Άλλοι θα χρησιμοποιήσουν προοδευτικές μεθόδους (όπως η Fibonacci) συνεχίζοντας να στοιχηματίζουν μετά από απώλειες για να ανακτήσουν όλα τα προηγούμενα στοιχήματα. Ωστόσο, οι μέθοδοι στοιχηματισμού αναλογικά (όπως το κριτήριο Kelly) και οι σταθερές μέθοδοι μειώνουν σημαντικά και ακόμη εξαλείφουν τον κίνδυνο.

Υπομονή και λογική

Αν πιστεύουμε στη θεωρία της λογικής επιλογής, κάθε απόφαση που παίρνουμε βασίζεται στην υπόθεση ότι μεγιστοποιούμε το πλεονέκτημά μας και ελαχιστοποιούμε τις απώλειές μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα η περίπτωση στο στοιχηματισμό.

Αν ένας παίκτης να τοποθετήσει ένα στοίχημα 10 ευρλω και ο συνηθισμένος τους bookmaker προσφέρει αποδόσεις 2.22 αλλά 2.25 είναι διαθέσιμο αλλού θα αλλάξει bookmaker; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αν ο ίδιος παίκτης την ίδια επιλογή αλλά θέλει να στοιχηματίσει 100.000 ευρώ, θα είναι πιο πιθανό να αλλάξει bookmaker (για τα επιπλέον 3.000 ευρώ). Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις ο παίκτης έχει την ευκαιρία να μεγιστοποιήσει το πλεονέκτημά του?

Οι σοβαροί παίκτες γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αξία (οι καλύτερες αποδόσεις), ανεξάρτητα από το πόσο μικρή διαφορά μπορεί να κάνει. Γνωρίζουν ότι μερικές φορές απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για να βρεθεί η εν λόγω αξία και ότι με λίγη υπομονή, θα κάνουν περισσότερο κέρδος με καλύτερες αποδόσεις.

Μάθετε πώς να υπολογίζετε τα περιθώρια στοιχηματισμού.

Όσον αφορά τη λογική, είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι η αγωνία αυξάνει τις άρρητες συμπεριφορές. Αν ένα άτομο είναι υπομονετικό, θα μειώσει τέτοιες συμπεριφορές που θα το βοηθήσουν να λογικεύει τις αποφάσεις που παίρνει.

Μήπως η τεχνολογία μας κάνει ανυπόμονους;

Εκτός από τον κόσμο του στοιχηματισμού, οι προόδοι στην τεχνολογία έχουν κάνει την απόκτηση αγαθών και την ικανοποίηση αναγκών ευκολότερη από ποτέ. Μπορείτε να παραγγείλετε μια πίτσα με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν χρειάζεται να κινηθείτε για να κάνετε τα εβδομαδιαία σας ψώνια και ακόμη και η παραγγελία ενός ταξί απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από πριν.

Αυτή η επιθυμία για άμεση ικανοποίηση έχει διεισδύσει στο στοιχηματισμό και οι παίκτες παρέχονται τώρα με απεριόριστους τρόπους για να τοποθετήσουν στοιχήματα που απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια αλλά κρίσιμα (για ορισμένους bookmakers), ελάχιστη σκέψη. Τα επιμελημένα στοιχήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά τα "πιο δημοφιλή στοιχήματα" και "τάσεις στοιχημάτων" υπογραμμίζουν πώς η επίδραση του συμπεριφορικού αποτελέσματος (συμπεριφορά αγέλης) κυριαρχεί στον ψυχαγωγικό στοιχηματισμό.

Περιμένοντας αυτό που ξέρετε ότι έρχεται

Οι παίκτες πρέπει να είναι υπομονετικοί και να "βλέπουν τη μεγάλη εικόνα". Αν έχετε θετική αναμενόμενη αξία αλλά παρόλα αυτά υποφέρετε από απώλειες, πρέπει να καταλάβετε ότι είναι απλώς μια αλληλουχία απωλειών σε ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα παράγει κέρδος.

Το στοιχηματισμό είναι για το να αποκτάς ένα πλεονέκτημα έναντι του bookmaker, να βρίσκεις θετική αναμενόμενη αξία και να καταλαβαίνεις τα περιθώρια ώστε να ξέρεις πόσο κοστίζει το στοίχημα σου. Ωστόσο, εκτός από μια "κερδοφόρα φόρμουλα" πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή για να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα - το στοίχημα δεν είναι λαχείο, δεν θα γίνεις εκατομμυριούχος μέσα σε μια νύχτα.