Μπορείς να είσαι κερδοφόρος παίκτης;

Image for Μπορείς να είσαι κερδοφόρος παίκτης;

Κατηγορία:

Στρατηγική

Ημερομηνία:

09-04-2024

Τι είναι η θεωρία της αποδοτικής αγοράς;

Η θεωρία της αποδοτικής αγοράς είναι μια οικονομική θεωρία που ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες μιας αγοράς αντανακλώνται πλήρως από τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Αυτό εξασφαλίζει ότι η δημιουργία ασυνήθιστων κερδών συνεχώς μέσω δεξιοτήτων είναι αδύνατη.

Ένα μάθημα από την αγορά μετοχών

Όταν μιλάμε για αποδοτικότητα της αγοράς η αγορά μετοχών είναι ίσως ο πιο σχετικός τόπος για να κοιτάξουμε. Η θεωρία της αποδοτικής αγοράς έχει συζητηθεί και μελετηθεί πολύ και υπάρχουν στοιχεία που είναι σχετικά με το στοίχημα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το μακροπρόθεσμο εμπόριο μετοχών, το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι με αρνητικό άθροισμα. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των κερδών μείον τις απώλειες στην αγορά είναι αρνητικό λόγω του περιθωρίου του μπουκμέικερ.

Για να διατηρήσει κάποιος την ισορροπία (να μην χάσει) ένας παίκτης πρέπει να πάρει από άλλον συμμετέχοντα.

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την γενική επένδυση στην αγορά μετοχών όπου είναι δυνατόν για όλους να κερδίσουν (και η αγορά έχει ιστορικά ανέβει).

Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες στην αγορά μετοχών που συμπεριφέρονται όχι πολύ διαφορετικά από το στοίχημα.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να προσφέρουν αξία στους πελάτες τους αποδίδοντας καλύτερα από την αγορά. Οι αμοιβές που πληρώνονται σε τέτοιους διαχειριστές λειτουργούν σχεδόν σαν το περιθώριο ενός μπουκμέικερ. Οι επενδυτές παραιτούνται από τυπικά κέρδη και πληρώνουν αμοιβές για να δουν ασυνήθιστα κέρδη.

Ωστόσο, σε μια ενδεικτική μελέτη οι οικονομολόγοι French και Farma βρήκαν ότι μόνο το κορυφαίο δύο έως τρία τοις εκατό των διαχειριστών κεφαλαίων είχε δείξει αρκετή δεξιότητα για να καλύψει τα έξοδά τους σε σύγκριση με τη γενική απόδοση της αγοράς. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν ούτε αυτό.

Όπως λέει ο Farma “δεν καταλαβαίνουμε τη φύση του αρνητικού αθροίσματος της ενεργητικής επένδυσης. Ό,τι κερδίζω, εσύ χάνεις. Ό,τι κερδίζεις εσύ, χάνω εγώ, και οι δύο πληρώσαμε για να παίξουμε αυτό το παιχνίδι”.

Με τον περιορισμό της εργασίας ενάντια στα περιθώρια (σε αυτή την περίπτωση τα δικά τους τέλη) ο αριθμός των διαχειριστών κεφαλαίων κινδύνου που πραγματικά υπέρ απέδιδαν την αγορά λόγω δεξιοτήτων ήταν ελάχιστος και μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί είναι άνθρωποι που πληρώνονται για την επενδυτική τους εμπειρία.

Μερικοί μπορεί να βλέπουν κάποιες ομοιότητες με τους συμβούλους στοιχήματος εδώ.

Το πρόβλημα του Warren Buffet: Κερδοφορία σε μια αποδοτική αγορά

Έτσι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι σε μια πραγματικά αποδοτική αγορά, το να κερδίζεις τις πιθανότητες είναι αδύνατο. Ωστόσο, ένας επενδυτής υψηλού προφίλ αντιτίθεται στην τάση: ο Warren Buffet.

Από το 1965, ο S&P 500 έχει προσφέρει μέσες ετήσιες αποδόσεις 9.7% (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων). Κατά την ίδια περίοδο, το Berkshire Hathaway του Buffet έχει παράγει μέση ετήσια αύξηση της τιμής της μετοχής 20.8% το χρόνο, ή λίγο περισσότερο από το διπλάσιο αυτού του S&P 500.

Εάν λοιπόν η αγορά μετοχών είναι πραγματικά αποδοτική, πώς είναι δυνατόν ο Buffet να έχει καταφέρει να επιστρέψει καλύτερα από το διπλάσιο της ανάπτυξης της αγοράς χρόνο με τον χρόνο;

Μια απάντηση είναι ότι απλώς είναι απίστευτα τυχερός. Μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα ότι η θέση του Buffet ως μυθικού επενδυτή είναι απλώς ένα ακραίο παράδειγμα του survivor's bias.

Ενώ φαίνεται απίθανο, ένας επενδυτής θα μπορούσε να επαναλάβει τα κέρδη του Buffet (η thinknewfound βρίσκει μια πιθανότητα 0.07% ένας τυχαίος επενδυτής να επιτύχει ένα αποτέλεσμα καλό όσο του Buffet ή καλύτερο).

Ωστόσο, εδώ ενδιαφερόμαστε κυρίως για την ικανότητα του Buffet να υπέρ αποδίδει της αγοράς, η οποία δεδομένης της πορείας του και της χαμηλής πιθανότητας ένας μεμονωμένος επενδυτής να επαναλάβει τα κέρδη του είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι μπορεί. “Η μεγάλη διαφορά με την οποία (η Berkshire του Buffet) υπερ αποδίδει της αγοράς (μέσος όρος 12.24% ετησίως) καθιστά την "τύχη" μια απίθανη εξήγηση.”

Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς, εάν η επιτυχία του Buffet οφείλεται στη δεξιότητα, σε μια πραγματικά αποδοτική αγορά ένας επενδυτής σαν αυτόν δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Είναι η αγορά στοιχημάτων αποδοτική;

Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι αποδόσεις παίρνουν ένα "τυχαίο περπάτημα" προς την αποδοτικότητα της τελικής τιμής.

Ενθαρρυντικά για τους παίκτες, οι περισσότερες ερμηνείες της θεωρίας δεν ισχυρίζονται ότι οι τιμές των μετοχών είναι σωστές πάντα, μόνο ότι οι τιμές είναι σωστές κατά μέσο όρο. Το γεγονός ότι υπάρχουν funds στοιχημάτων δείχνει ότι υπάρχουν ανεπάρκειες που μπορούν να εκμεταλλευτούν στην αγορά στοιχημάτων.

Αντίθετα, με τους αντίστοιχους τους στο χρηματιστήριο, εάν αυτές οι εταιρείες δεν επιδίδονται θα χάνουν πραγματικά τα χρήματα των (πολύ πλούσιων) πελατών τους αντί να πλέουν σε "κέρδη" που κινούνται από μια αναπτυσσόμενη αγορά μετοχών.

Για να αποκομίσουν κέρδος αυτά τα κεφάλαια πιθανότατα να κερδίζουν συνεχώς την τελική τιμή, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για να βρεθεί ένα πλεονέκτημα μεταξύ των αρχικών και τελικών τιμών.

Υπάρχει ελπίδα για τον μέσο παίκτη;

Βρίσκοντας ένα πλεονέκτημα

Για να είναι κερδοφόρος σε μια αγορά τόσο αποδοτική όσο το στοίχημα, ένας παίκτης πιθανότατα χρειάζεται να έχει στην κατοχή του καλύτερες πληροφορίες σε σύγκριση με το υπόλοιπο της αγοράς ή να έχει μια καλύτερη ερμηνεία των ευρέως διαθέσιμων πληροφοριών.

Το πρόβλημα για έναν μικρότερο παίκτη είναι ότι όταν ποντάρει σε ένα παιχνίδι με υψηλή ρευστότητα βρίσκεται αντιμέτωπος με τους παίκτες με πλούσιες πληροφορίες. Η αγορά συχνά διαμορφώνεται από εκείνους που γνωρίζουν τα περισσότερα μέσω αντίστροφης κίνησης τιμής, καθιστώντας τα πράγματα δύσκολα για τον μέσο παίκτη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέσος παίκτης πρέπει να αποθαρρυνθεί από την προσπάθεια να δημιουργήσει το δικό του μακροπρόθεσμα κερδοφόρο πλεονέκτημα. Ο ίδιος ο Warren Buffett ισχυρίζεται ότι επωφελήθηκε από τον ανταγωνισμό ενάντια σε “αντιπάλους που έχουν διδαχθεί ότι η σκέψη είναι μια σπατάλη ενέργειας”. Υπάρχουν ευκαιρίες για εκείνους που τις αναζητούν.

Παράδειγμα ενός πιθανώς κερδοφόρου παίκτη: Ο Mo Salah και τα αναμενόμενα γκολ

Ο Salah έφτασε στην Αγγλία χωρίς πολύ θόρυβο, μη έχοντας ακριβώς θέσει τον κόσμο σε φωτιά σε μια σύντομη περίοδο στη Chelsea.

Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που κάποιοι μπουκμέικερ ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν 13.00 για να σκοράρει 15 γκολ σε μια σεζόν, ταιριάζοντας τον αριθμό που σκόραρε σε ένα έτος στη Roma.

Αυτό ήταν μια πιθανή ευκαιρία για παίκτες που ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τις ευρέως διαθέσιμες πληροφορίες προς όφελός τους.

Τα αναμενόμενα γκολ ήταν λιγότερο διαδεδομένα την εποχή εκείνη και παρείχαν μια πραγματικά χρήσιμη μετρική για τον καθορισμό του αν το στοίχημα στον Αιγύπτιο προσέφερε αξία. Παρέχουν ένα μεγαλύτερο δείγμα από ό,τι τα πραγματικά γκολ που σκοράρονται και τα ακατέργαστα δεδομένα είναι λιγότερο επιρρεπή στην τεμπέλικη κρίση που αποδόθηκε στον Salah μετά τους προηγούμενους αγώνες του στη Chelsea.

Εδώ είναι οι xG (αναμενόμενα γκολ) αποδόσεις του Salah για τις δύο προηγούμενες σεζόν στη Roma (σκοράροντας 15 και 14 γκολ σε αυτές τις σεζόν):

Mohamed Salah αναμενόμενα γκολ

Σεζόν: Roma 2016/17 Συνολικά Αναμενόμενα Γκολ: 13.41 Αναμενόμενα Γκολ ανά 90: 0.48 Αριθμός των 90s που χρειάζονται για να φτάσουν στα 15 Αναμενόμενα γκολ: 31.25

Σεζόν: Roma 2015/16 Συνολικά Αναμενόμενα Γκολ: 9.38 Αναμενόμενα Γκολ ανά 90: 0.31 Αριθμός των 90s που χρειάζονται για να φτάσουν στα 15 Αναμενόμενα γκολ: 48.38

Αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη ότι ο Salah είχε προηγουμένως επιδείξει δεξιότητες τελείωσης που δείχνουν ότι υπήρχε περίπου ένα ποσοστό πιθανότητας 80% πως ήταν ένας πάνω από τον μέσο όρο σκόρερ. Έχει ξεπεράσει τα αναμενόμενα γκολ σε κάθε πλήρη σεζόν που έχει παίξει.

Αυτά τα ακατέργαστα στατιστικά δείχνουν ότι ως μέρος της ομάδας της Roma ο Salah ήταν πολύ πιθανό να σκοράρει περισσότερα από 15 γκολ αρκεί να παίξει περίπου 30 πλήρη παιχνίδια 90 λεπτών.

Βασιζόμενοι στα στατιστικά του στη Serie A αυτό το στοίχημα προσέφερε τεράστια αξία. Αυτό θα έπρεπε να μεταφραστεί στη Premier League οπότε ήταν σημαντικό να εξετάσουμε τον νέο του ρόλο μέσα στην ομάδα της Liverpool.

Στη Roma ο Salah κατά κανόνα έπαιζε στη δεξιά πτέρυγα αλλά στην πραγματικότητα συχνά έπαιρνε περισσότερο τη θέση ενός επιθετικού στη δεξιά πλευρά της περιοχής πέναλτι. Η ομάδα της Roma επικεντρωνόταν κυρίως στο να δημιουργήσει ευκαιρίες για τον κορυφαίο σκόρερ της Serie A, Edin Dzeko.

Ο Βόσνιος προσέφερε κάποιο δυναμικό βοήθειας (0.16 αναμενόμενες ασίστ ανά 90) αλλά κυρίως ήταν απειλή γκολ (0.96 xg/90, 5.25 σουτ ανά 90).

Ως αποτέλεσμα ο Salah έγινε ένας μεγάλος παροχέας ασίστ για τον Dzeko. Ο Salah δημιούργησε 22 ευκαιρίες για τον Džeko το 2016/17 από τις οποίες επτά έγιναν ασίστ; μόνο ο Ousmane Dembélé στον Pierre-Emerick Aubameyang ήταν μια πιο κερδοφόρα σύνδεση με δέκα.

Εκτός από την απειλή γκολ, ο Salah συχνά θυσίαζε τις δικές του ευκαιρίες σουτ για να προμηθεύσει τον Βοσνιακό επιθετικό.

Αντίθετα, στη Liverpool ο Salah θα έπαιζε με τον πιο δημιουργικό Roberto Firmino (0.23 αναμενόμενες ασίστ ανά 90 και 2.92 σουτ ανά 90 το 2016/17).

Η προετοιμασία ήταν ένας καλός δείκτης του τι θα σήμαινε αυτό για τον Αιγύπτιο. Ο ρόλος του ήταν παρόμοιος με αυτόν που είχε στη Roma αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στο να βρει το πίσω μέρος των διχτύων, με τον Firmino πιο εμπλεκόμενος στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ήταν ο πιο προωθημένος παίκτης της Liverpool, εμπιστευμένος με το να τελειώνει τις ευκαιρίες που διαφορετικά θα είχε περάσει στον Dzeko.

Ο Salah αρχίζει να λαμβάνει τη μπάλα σε πιο κεντρικές τοποθεσίες.

Αυτός ο ρόλος φαινόταν να είναι πολύ υποσχόμενος για τον Salah και αναμενόταν μια απότομη αύξηση στα αναμενόμενα του γκολ ως αποτέλεσμα. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη καθώς οι αριθμοί του Salah ήταν εξαιρετικοί (0.77 xg/90).

Το πρόβλημα με την εύρεση ενός πλεονεκτήματος

Οι πληροφορίες διανέμονται γρήγορα. Να βρεις έναν παίκτη όσο αδικημένος όπως ο Salah με τις ίδιες υποκείμενες μετρικές θα ήταν αναμφίβολα μια πιο δύσκολη δουλειά τώρα.

Επίσης, είναι πραγματικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα να μην παίζεις με μεγάλα ποσά χρημάτων σε αυτού του είδους τα στοιχήματα. Η χαμηλή ρευστότητα σημαίνει ανεπάρκεια, ωστόσο καθώς αυξάνονται τα ταμειακά διαθέσιμα τα σχετικά κέρδη μειώνονται (ιδιαίτερα καθώς θα περιορίζεσαι από κάποιους μπουκμέικερ)

Το άλλο πρόβλημα είναι η σπανιότητα αυτών των τύπων στοιχημάτων. Ενώ ο Salah μπορεί να ήταν λανθασμένα τιμημένος θα μπορούσε εύκολα να είχε τραυματιστεί ή να έχει ξεπεραστεί από κάποιον άλλο που είχε μια εξαιρετική σεζόν. Δεν είναι ένα επαναλαμβανόμενο στοίχημα, οπότε το πλεονέκτημα δεν μπορεί να εξισορροπηθεί με τον χρόνο όπως θα μπορούσε με ένα επιτυχημένο μοντέλο που λειτουργεί σε βάση ατομικού παιχνιδιού.

Συμπέρασμα

θα υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για επιχειρηματικούς παίκτες με τη δεξιότητα και την αποφασιστικότητα να βρουν και να εκμεταλλευτούν ανεπάρκειες στην αγορά. Η εκμετάλλευση τέτοιων ευκαιριών μπορεί να γίνει προβληματική, ωστόσο αυτό δεν είναι κακό πρόβλημα να έχεις.